Nie każdy wie, że te liście są jadalne. Przyrządzisz z nich doskonałe pesto, czy też soki

Wraz z rosnącą świadomością ekologiczną oraz modą na zero waste, coraz więcej osób odkrywa, że wiele produktów, które wcześniej trafiały do kosza, nadaje się do spożycia. Tak właśnie jest w przypadku liści niektórych warzyw, na przykład rzodkiewki. Dlaczego warto je jeść i co można z nich przygotować?

Czy liście rzodkiewki są jadalne?
Czy liście rzodkiewki są jadalne?123RF/PICSEL

Czy liście rzodkiewki są jadalne?

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że liście rzodkiewki nie tylko nadają się do jedzenia, ale i są doskonałym dodatkiem i składnikiem wielu dań. Podobnie jak liście selera czy winogron mogą być wykorzystane w kuchni na wiele różnych sposobów.

Oczywiście, aby móc cieszyć się ich walorami smakowymi, należy spożywać tylko te liście, które są jędrne i zielone. Aby zadbać o ich świeżość, warto po zakupie rzodkiewek odciąć je, a następnie przechowywać w lodówce w pojemnikach na żywność.

Zobacz również: Już jedna porcja wymiata toksyny. Odżywczą miksturę przygotujesz w mig

Dlaczego warto jeść liście rzodkiewki? To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów

Oprócz wyrazistego smaku, liście rzodkiewki są również bogate w składniki odżywcze. Dostarczają one duże ilości:

  • witaminy C, E, PP,
  • witamin z grupy B,
  • żelaza,
  • wapnia,
  • potasu,
  • fosforu,
  • magnezu.

Dodatkowo zawierają one glukozynolany, które wykazują działanie przeciwzapalne. W wyniku procesu trawienia przekształcane są one w organizmie w substancje silnie przeciwnowotworowe. Aktywizują one enzymy, które w organizmie są odpowiedzialne za usuwanie związków rakotwórczych.

Liście rzodkiewki wykorzystamy w kuchni na wiele różnych sposobów
Liście rzodkiewki wykorzystamy w kuchni na wiele różnych sposobówmateriały prasowe

Jak wykorzystać liście rzodkiewki w kuchni?

Liście rzodkiewki możemy wykorzystać na różne sposoby. Nadają się do sałatek, koktajli, zup czy nawet kiszonek. Przygotować możemy je tak jak szpinak lub też serwować na kanapkach jak sałatę.

Dość popularnym sposobem wykorzystania liści rzodkiewek jest przyrządzenie z nich pesto do makaronu! Do jego przygotowania możemy skorzystać z każdego przepisu na zielone pesto, zamieniając bazylię na liście rzodkiewki.

Innym sposobem wykorzystania liści rzodkiewki może być dodanie ich do soku. Doskonale wzbogacą smak zarówno soków warzywnych, jak i owocowych, a także zaopatrzą je w dodatkową dawkę witamin.

Rośliny na zacieniony balkon. Jakie gatunki wybrać?Interia.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas