Takim żeberkom nie oprze się żaden smakosz. Prosty przepis, rewelacyjny efekt

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Żeberka kuszące zapachem, chrupiącą skórką i miękkim środkiem to doskonała propozycja obiadowa. Idealnie nada się zwłaszcza w te dni, kiedy potrzebujemy odrobiny rozpieszczenia. Z zapałem zabieramy się do przygotowania marynaty, oczyszczenia mięsa i umieszczenia go w piekarniku. Jakie jest nasze zdziwienie, kiedy po upieczeniu jest twarde i trudne do pogryzienia. Jak uniknąć takiego efektu i zawsze cieszyć się soczystym mięsem? Podpowiadamy.

Jak przyrządzić odchodzące od kości żeberka?
Jak przyrządzić odchodzące od kości żeberka?123RF/PICSEL

Co zrobić, żeby żeberka były mięciutkie?

Miękkie i aromatyczne żeberka to jedno ze smaczniejszych dań, które przede wszystkim kojarzą się ze startem sezonu grillowego. Na rozkoszowanie się mięsnym przysmakiem wcale nie musimy czekać aż do pełni wiosny lub upalnych letnich dni. Z powodzeniem przygotujemy wyśmienite żeberka w domowym zaciszu. Wystarczy jedynie dostęp do piekarnika.

Zarówno bardziej, jak i mniej doświadczeni kucharze wiedzą, że głównym sekretem idealnie miękkich i udanych żeberek jest przygotowanie odpowiedniej marynaty. Na tym jednak droga do sukcesu się nie kończy. Jednym z najczęstszych błędów, skutkujących twardym i trudnym do pogryzienia mięsem, jest wkładanie żeberek w marynacie od razu do nagrzanego piekarnika. Specjaliści doradzają, by najpierw delikatnie podsmażyć je na patelni. Dzięki temu zyskają chrupiącą skórkę oraz apetycznie soczyste wnętrze.

Sprawdź: Żeberka BBQ

Smaczna marynata do żeberek

Żeberka z piekarnika mogą być równie pyszne, jak te nałożone na talerz wprost z rozgrzanego grilla. By tak się stało, muszą nasiąknąć smakiem odpowiednio skomponowanych przypraw. Smak mięsa w prosty sposób podbijemy kremową marynatą na bazie oleju, miodu i licznych przypraw.

Marynata na bazie miodu idealnie pasuje do żeberek
Marynata na bazie miodu idealnie pasuje do żeberek123RF/PICSEL

Składniki na marynatę

  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie marynaty

  1. Do miski wlewamy olej roślinny, dodajemy jedną łyżkę miodu oraz wszystkie wymienione powyżej przyprawy.
  2. Całość dokładnie mieszamy do momentu, w którym uzyskamy gładką i pozbawioną grudek miksturę.
  3. Gotową marynatę wkładamy do lodówki na czas odpowiedniego przygotowania żeberek.

Przygotowanie soczystych żeberek z piekarnika

  1. Zaczynamy od starannego umycia 1 kg żeberek, a następnie osuszamy je kawałkiem ręcznika papierowego i pozbywamy się błonek.
  2. Mięsne kąski zanurzamy w przygotowanej wcześniej marynacie i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  3. Im dłużej żeberka będą się marynowały, tym nabiorą więcej smaku, a mięso po upieczeniu wyjdzie bardzo delikatne.
  4. W kolejnym kroku podsmażamy mięso na łyżce oliwy przez ok. 2-3 minuty. Po wstępnej obróbce termicznej przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego.
  5. Żeberka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 90 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia smarujemy wierzch żeberek odrobiną miodu, by uzyskać chrupiącą glazurę.
  6. W międzyczasie możemy przygotować dodatki do żeberek. Idealnie nadadzą się pieczone ziemniaki, colesław, mizeria lub buraczki.
„Ewa gotuje”: Żeberka w sosie pieprzowymPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas