Pełnia wiosennego smaku na talerzu. Smakowita młoda kapusta z dużą ilością koperku

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Młoda kapusta jest jednym z sezonowych przysmaków, na który z niecierpliwością wyczekujemy przez całą zimę. Przy odpowiednich warunkach pogodowych można ją kupić już w kwietniu, a powszechnie pojawia się w maju i jest dostępna aż do lipca. To najdelikatniejsza i najsmaczniejsza wersja warzywa. Choć można przygotować z niej wiele apetycznych potraw, najlepiej smakuje w wersji z koperkiem. Jak przyrządzić młodą kapustę z dużą ilością aromatycznego koperku? Sprawdź teraz.

Jak przyrządzić młodą kapustę z koperkiem?
Jak przyrządzić młodą kapustę z koperkiem?123RF/PICSEL

Co można zrobić ze świeżej młodej kapusty?

Niewielkie główki młodej kapusty, pokryte na zmianę intensywnie zielonymi i bardzo jasnymi liśćmi idealnie nadają się do pierwszych kulinarnych popisów w nowym sezonie. Do czego wykorzystać dorwaną na lokalnym targu młodą kapustę? Smakosze polecają m.in.:

  • bigos,
  • gołąbki,
  • kapuśniak,
  • kapustę zasmażaną,
  • duszoną młodą kapustę.

Młoda kapusta z koperkiem

Idealny przepis na delikatną młodą kapustę nie może obejść się bez dodatku kremowego masła i dużej ilości świeżego koperku. Smak i aromat zioła idealnie pobija walory warzywa. Tak przyrządzona kapusta jest o wiele lżejsza, gdyż nie zawiera dodatku cebuli oraz zasmażki.

Młoda kapusta jest jednym z sezonowych przysmaków, na który z niecierpliwością wyczekujemy przez całą zimę.
Młoda kapusta jest jednym z sezonowych przysmaków, na który z niecierpliwością wyczekujemy przez całą zimę.123RF/PICSEL

Składniki na młodą kapustę z koperkiem

  • 1 kg młodej kapusty,
  • 1 średni pęczek koperku,
  • ½ szklanki wody,
  • 100 g masła,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 łyżka octu jabłkowego.

Jak zrobić młodą kapustę z koperkiem?

  1. Zaczynamy od zdjęcia z kapusty zewnętrznych liści. Szczególną uwagę zwróćmy na mniej jędrne, wysuszone lub podziurawione.
  2. W kolejnym kroku kapustę kroimy na dwie połówki, a następnie każdą z nich jeszcze na pół. Finalnie powinniśmy uzyskać cztery części.
  3. Tak przygotowaną kapustę cienko szatkujemy nożem. Pozbywamy się jedynie jasnego i twardego głąba, który nawet po obróbce termicznej pozostaje niesmaczny.
  4. Drobno poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka, dolewamy połowę szklanki wody, przykrywamy i stawiamy na palniku.
  5. Kapustę gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez 20-25 minut. Po tym czasie dodajemy masło, koperek, łyżkę octu oraz płaską łyżeczkę soli.
  6. Zawartość garnka mieszamy aż do momentu rozpuszczenia się masła i podgrzewamy jeszcze przez 5 minut.
  7. Kiedy upłynie ostatnia minuta, kapusta jest już gotowa do serwowania. Młodą kapustę z koperkiem możemy podać z ziemniakami, kopytkami, kluskami lub do dań na bazie mięsa. Smacznego!
Zmysłowe smaki: Młoda zasmażana kapustaINTERIA.PL

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas