Dodaj kilka kropel do jajecznicy. Będzie puszysta jak chmurka

Jajecznica to sposób na pożywne śniadanie, po którym długo nie czujemy głodu. Jej wykonanie na pierwszy rzut oka jest banalne — wlewasz jajka na patelnię i po kilku chwilach śniadanie gotowe. Jednak każdy miłośnik gotowania wie, że idealna jajecznica wcale nie jest tak banalna w przygotowaniu. Co zrobić, by była wyjątkowo puszysta? Okazuje się, że wystarczy kilka kropel soku.

Jajecznica wymaga odpowiedniego przygotowania
Jajecznica wymaga odpowiedniego przygotowania123RF/PICSEL

Chodzenie na skróty niszczy idealną jajecznicę

Najgorsze, co można zrobić jajecznicy, to chodzenie na skróty podczas jej przygotowania. Tymczasem jeśli nieco wydłużymy czas gotowania, efekty mogą być spektakularne. Pierwszym popularnym błędem jest wbijanie jajek bezpośrednio na patelnię, przez co danie szybko staje się twarde. Lekkie ich ubicie widelcem lub trzepaczką w oddzielnym naczyniu sprawi, że jajecznica będzie o wiele bardziej puszysta.

Często popełniane błędy. Gordon Ramsay stanowczo odradza te metody

Gordon Ramsay — popularny szkocki kucharz i restaurator przestrzega przed wbijaniem jajek na gorącą patelnię. Ekspert radzi wlać jajka na zimną patelnię i smażyć jajecznicę na niewielkim ogniu. W niektórych przepisach można spotkać się z opinią, że jajka należy posolić przed wlaniem ich na patelnię. Kucharz jest przeciwny takiej metodzie. Według Gordona Ramsaya sól i inne przyprawy należy dodać na samym końcu, tuż przed zdjęciem patelni z ognia. Dzięki temu jajecznica nie straci wody — unikniemy jej przesuszenia.

​Gordon Ramsay wytyka błędy podczas robienia jajecznicy
​Gordon Ramsay wytyka błędy podczas robienia jajecznicymateriały prasowe

Niecodzienny dodatek do jajecznicy sprawi, że będzie o wiele bardziej puszysta

Jeśli marzysz o jajecznicy puszystej niczym chmurka, dodaj do niej kilka kropel...soku z cytryny. Tajemny składnik należy dodać zaraz po wlaniu masy jajecznej na patelnię. Kwas zawarty w soku opóźni ścinanie białek, dzięki czemu danie nabierze lekkości i puszystości. Sok z cytryny nie wpłynie natomiast na smak jajecznicy — dodany w odpowiedniej ilości jest niewyczuwalny, za to jego właściwości sprawią, że rodzina będzie zachwycona podawaną przez ciebie jajecznicą. 

„Zdrowie na widelcu”: Od czego zależy kolor żółtka jaja? Zdziwicie sięPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas