Nie tylko ogórek i śmietana. Z tym dodatkiem mizeria smakuje lepiej niż zwykle

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Najchętniej przygotowywanym dodatkiem warzywnym do obiadu wiosną i latem jest mizeria. Świetnie komponuje się ze smażonym na maśle schabowym, niewielkimi mielonymi, a nawet jajkami sadzonymi. Nie bez powodu od lat króluje w czołówce najchętniej zjadanych polskich surówek. Po czasie tradycyjny przepis może wydać się nieco nudny. Odrobinę szaleństwa, a przy tym masę smaku, doda mu charakterystyczne warzywo, blisko spokrewnione z czosnkiem i cebulą.

Jakim dodatkiem dodać charakteru obiadowej mizerii?
Jakim dodatkiem dodać charakteru obiadowej mizerii?123RF/PICSEL

Co się daje do mizerii?

Podstawą klasycznego dodatku do obiadu, który święci triumfy zwłaszcza w sezonie letnim, jest mizeria. Doskonale schłodzona i odpowiednio doprawiona dodaje charakteru nie tylko mięsnym, ale także warzywnym posiłkom. Na tę smaczną surówkę w wersji podstawowej składają się zaledwie dwa składniki. Mowa o ogórkach oraz gęstej śmietanie.

Wiosną i latem najlepiej wykorzystać ogórki gruntowe, a w pozostałych porach roku możemy celować w szklarniowe. Nic nie stoi na przeszkodzie, by odrobinę zaszaleć z dodatkami do mizerii. Ciekawym patentem będzie połączenie jej z białą częścią pora. Warzywo nie tylko dodaje przyjemnej chrupkości, ale dodatkowo zapewnia pożądaną ostrość i wyrazistość. Co jeszcze dodać do mizerii? Świetnie smakuje m.in. z:

  • koperkiem,
  • szczypiorkiem,
  • pietruszką,
  • dymką,
  • oregano,
  • cebulą,
  • koperkiem,
  • sokiem z cytryny,
  • octem jabłkowym.

Czy ogórki na mizerię trzeba obierać?

Jeśli planujemy przygotować sporą porcję mizerii, zacznijmy od wyboru właściwych ogórków. Przede wszystkim powinny być świeże i chrupiące, a także dość twarde. Ważne, by nie miały zbyt miękkiej tekstury, ani nie były za mocno przerośnięte. W sezonie wiosenno-letnim postawmy na ogórki gruntowe, które mają bardzo drobne nasiona.

Czy trzeba obrać ogórki do mizerii?
Czy trzeba obrać ogórki do mizerii?123RF/PICSEL

Zanim przystąpimy do krojenia składników na surówkę, pozostaje jeszcze uzyskać odpowiedź na jedno pytanie. Czy ogórki do mizerii muszą być obrane? Większość zapewne bez zastanowienia odpowie, że jak najbardziej. Taki patent wynieśliśmy z domów i powielamy go w swoich kuchniach. Okazuje się jednak, że wystarczy warzywo odpowiednio wyszorować. W pozostawionej skórce skrywa się masa cennych składników, np.

  • błonnik,
  • krzem,
  • magnez,
  • potas,
  • biotyna,
  • witamina A,
  • witamina C,
  • witamina K,
  • witaminy z grupy B,
  • beta-karoten.

Jak zrobić dobrą mizerię do obiadu?

Składniki na mizerię z porem

  • 1-2 ogórki gruntowe
  • 1 biała część niedużego pora
  • 2-3 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie mizerii z porem

  1. Ogórki gruntowe wyjmujemy z lodówki, szatkujemy je bez obierania na cienkie plasterki i przekładamy do miski.
  2. Tak przygotowane warzywa posypujemy połową łyżeczki cukru, solą oraz pieprzem. Na końcu dodajemy łyżkę octu i zostawiamy na kilka minut.
  3. Po chwili zauważymy, że na dnie miski zebrała się woda. Zanim przejdziemy do dalszych dodatków, musimy ją wylać.
  4. W kolejnym kroku dokładnie myjemy białą część pora i kroimy go w cienkie półplasterki. Gotowe skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok.
  5. Miękkiego pora łączymy z plasterkami ogórka oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Do miski dodajemy także śmietanę i całość dokładnie mieszamy.
  6. Gotową mizerię wstawiamy do lodówki, by porządnie się schłodziła. Przed podaniem możemy wzbogacić ją jeszcze o ulubione zioła. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas