Hit śniadaniowy z PRL. Bije na głowę modną owsiankę

Joanna Leśniak

Opracowanie Joanna Leśniak

Szukasz dobrego pomysłu na śniadanie, które rano doda energii? A może brakuje inspiracji na kolację, po której zasypianie będzie bezproblemowe? Zajrzyj do przepisów, które królowały w przeszłości, a dziś wielu osobom kojarzą się jednoznacznie z czasami dzieciństwa. Pora przypomnieć sobie o zupie mlecznej, z której cennych właściwości nie zawsze zdajemy sobie sprawę.

Odkurz stare receptury i ciesz się smakiem zupy mlecznej jak za dawnych lat
Odkurz stare receptury i ciesz się smakiem zupy mlecznej jak za dawnych lat123RF/PICSEL

Zupa mleczna królowała na stołach w PRL-u

Mimo że potrawy na bazie mleka pojawiały się w jadłospisie naszych przodków od wieków, zupa mleczna najbardziej utrwaliła się w pamięci jako danie rodem z PRL. Pojawiała się w domach najczęściej w porze śniadania, ale widniała również w menu popularnych barów mlecznych. Nie brakowało jej w szkolnych stołówkach.

Mimo że niektórzy mogą kojarzyć ją jako żywieniowe zło konieczne, warto wrócić do dawnych receptur w dorosłym życiu. Tym bardziej że zupa mleczna to wartościowy posiłek, który przyrządzić można szybko i przy okazji wykorzystać pozostałości z innych dań.

„Zdrowie na widelcu”: Śniadanie jedzmy najwyżej godzinę po przebudzeniuPolsat Cafe

Z czym podawać zupę mleczną? Możliwości jest bez liku

Serwować ją można w formie wytrawnej lub słodkiej — prawdopodobnie w drugim wariancie jest bardziej rozpowszechniona. W ramach uzupełnienia potrawy używa się kaszy (np. manny, jaglanej, kukurydzianej, niektórzy wybierają również jęczmienną perłową albo gryczaną).

Świetnym sposobem na spożytkowanie kuchennych resztek jest przygotowanie zupy mlecznej z makaronem lub ryżem — można ugotować te produkty na świeżo lub wykorzystać pozostałości z obiadu. Oto sposób na oszczędność nie tylko funduszy, ale i czasu. Jeśli jednak masz trochę więcej wolnego, przypomnij sobie smak dzieciństwa, przyrządzając danie z kultowymi lanymi kluskami.

Zupa mleczna przypomni czasy beztroskiego dzieciństwa
Zupa mleczna przypomni czasy beztroskiego dzieciństwa123RF/PICSEL

Przepis na zupę mleczną z lanymi kluskami i nutą nostalgii

Proponowana receptura i ilość składników wystarczą na zrobienie dwóch solidnych porcji. Jeśli chcesz podać wytrawną zupę mleczną, na liście potrzebnych produktów uwzględnij szczyptę soli. Gdy wolisz wariant na słodko, dodaj do mleka łyżeczkę cukru waniliowego.

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej
  • sól lub cukier — w zależności od preferencji

Sposób przygotowania:

Zacznij od zrobienia lanych klusek do zupy mlecznej. W tym celu do miseczki wsyp mąkę, następnie wbij jajka. Mieszaj je, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Przydatna będzie rózga kuchenna, możesz użyć także blendera. Finalna konsystencja powinna być gęstsza niż w przypadku ciasta naleśnikowego.

W niewielkim rondelku zagotuj mleko i dodaj wybraną przyprawę. Zmniejsz moc kuchenki — mleko powinno cały czas się gotować, ale na małym ogniu. Zacznij powoli wlewać ciasto cienką strużką. Po chwili powinno zacząć rosnąć i stawać się puszyste. Po chwili zamieszaj całość. Gotuj jeszcze dwie minuty i gotowe. Tradycyjna zupa mleczna z lanymi kluskami najlepiej smakuje na ciepło.

Jedz na śniadanie lub kolację

Najczęściej jest kojarzona jako danie serwowane o poranku. Zupa mleczna z dodatkami to prawdziwy zastrzyk energii, który pozwoli wejść w nowy dzień w pełni sił. Idealny pomysł na śniadanie. Można jednak spożywać ją również w porze kolacji — mleko to tradycyjna metoda na ukojenie nerwów i ułatwienie zasypiania.

Na tym nie kończą się dobroczynne właściwości zupy mlecznej. Zwykle jest przyrządzana z tłustym mlekiem, które stanowi skarbnicę sprzężonego kwasu linolowego — substancja sprzyja odporności, działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, a także pomaga w obniżaniu ciśnienia krwi i hamowaniu rozwoju miażdżycy.

Co więcej, stanowi znakomite źródło dobrze przyswajalnego wapnia, który jest kluczowy nie tylko dla mocnych kości i zębów. Odpowiada również za prawidłową pracę serca. Jedząc zupę mleczną, dostarczymy ciału fosfor, odgrywający ważną rolę w procesach metabolicznych, oraz magnez — niezbędny dla dobrego samopoczucia, pracy mózgu i mięśni. Nieco zapomniana potrawa to również źródło witaminy A i E. Taki zestaw korzystnie wpływa na wygląd skóry, która staje się sprężysta i promienna. Pozytywnie oddziałuje także na wzrok i zapobieganie zakrzepom.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas